Arthur Japin komt 18 maart 2025 naar Goirle

Arthur Japin vertelt over zijn nieuwste werk: Het Stravinsky-spel.

Op dinsdag 18 maart 2025 is de schrijver Arthur Japin in Goirle. Het is dan Boekenweek en ter gelegenheid daarvan organiseert Blz Boekhandel Buitelaar in samenwerking met de Literaire Kring Goirle en de Stichting Cools, een lezing van deze veel gevraagde schrijver.  Arthur Japin zal zelf het woord voeren en voordragen uit zijn recente roman Het Stravinsky-spel (2024). En niet overbodig te vermelden, Arthur Japin is wellicht de best voordragende schrijver van Nederland!

Arthur Japin, schrijver van een groot aantal historische romans. ‘Er is niet veel dat deze historische figuren [uit die veelal succesvolle romans] gemeen hebben. Behalve dat het buitenbeentjes zijn die voortdurend het risico lopen om verschoppelingen te worden; en dat ze door auteur-schrijver Arthur Japin zijn vereeuwigd in even ouderwetse als succesrijke historische romans. Japin had in zijn debuut Magonische verhalen (1996) al geëxperimenteerd met het recept van zijn favoriete auteur Yourcenar: gebruik historische achtergronden om de psychologie van je personages beter te doen uitkomen.’ (Steinz Gids voor de wereldliteratuur, blz. 241)

Het Stravinsky-spel is een roman over de beroemde Amerikaanse schrijfster Susan Sontag en Cody Garner, een goede vriend van haar vanaf hun jongelingsjaren. Over het zich inzetten voor een ander, en de vraag hoever je daarin kunt of moet gaan, daar gaat de roman over. Susan Sontag gaat in de negentiger jaren naar Sarajevo, in oorlogsomstandigheden in Bosnië- Herzegovina om acteurs te helpen het beroemde toneelstuk Wachten op Godot van de schrijver Samuel Beckett op te voeren. Haar vriend Cody gaat haar daar bij helpen. De roman is voor een deel gebaseerd op de biografie van Susan Sontag, geschreven door Benjamin Moser, de partner van Arthur Japin. Een bekroonde biografie. In Geluk, een geheimtaal, het tweede boek dat Arthur Japin uit zijn dagboeken samenstelde in de reeks Privé-domein, is veel te lezen over de reizen die Benjamin Moser maakte ter voorbereiding van de biografie over Susan Sontag. Op veel van die reizen vergezelde Japin hem en hij is bij veel gesprekken met vrienden, collega’s en familieleden van Sontag aanwezig geweest. Van dichtbij heeft hij dus de biografie als het ware zien ontstaan.

Interessant is natuurlijk de vraag wat Japin er nu toe heeft gebracht over deze Susan Sontag een roman te schrijven. Veel biografische feiten zijn aan de orde in deze roman. Belicht de romanschrijver de feiten anders dan in de biografie? Het andere personage Cody Garner is bedacht, alhoewel indirect voor een deel toch ook op biografische gegevens gebaseerd. Huldigt de schrijver het principe dat zo’n verzonnen personage – die het verhaal vertelt – de ster van de biografische hoofdpersoon meer laat schijnen, zoals dat in historische romans wel eens vaker voorkomt? Of is dat toch niet het geval en gaat Cody Garner himself ook een belangrijke plaats in de roman innemen? En waar is dat dan op gebaseerd? Komt, met andere woorden, in deze historische roman, de psychologie van beide personages ook naar voren?

Vragen te over, waar de schrijver Arthur Japin ongetwijfeld nader op zal ingaan. U kunt erbij zijn op dinsdag 18 maart, in het CC Jan van Besouw te Goirle. Voor leden van de LKG is de toegang gratis. Niet-leden betalen € 10,-.aanvang 20.00 uur. Tot dan!

De avond begint om 20:00 uur in de kapel van het C.C. Jan van Besouw.
Kaarten te koop bij de kassa. Leden gratis toegang.

Joost Minnaard