Vandaag de dag horen of lezen we, met een zekere regelmaat, berichten over vormen van grensoverschrijdend gedrag. Het begon met het tv- programma de Voice, daarna de wereld van de sport, media, muziek en onlangs nog het hoger onderwijs. Maar … hoe zit het met de grensoverschrijding in de literatuur? Welnu, op vrijdag 5 april 2024, in het CC Jan van Besouw, zal Stine Jensen voor de Literaire Kring Goirle een lezing houden over ‘Grensoverschrijding in de literatuur’. Na de pauze zal Joost Minnaard haar interviewen. Stine Jensen (1972) werd geboren in Denemarken als een van een tweeling. Ze verhuisde op jonge leeftijd naar Nederland. Ze geniet bekendheid als filosoof, schrijver en programmamaker bij omroep HUMAN.
Ze studeerde literatuurwetenschap en filosofie in Groningen. Aan de Universiteit van Maastricht promoveerde ze en haar proefschrift had de titel Waarom vrouwen van apen houden. Ze verwierf bekendheid toen in 2007 Bokito uitbrak in de diergaarde Blijdorp en een vaste bezoekster verwondde. Ze trad meermalen op in programma’s op radio en tv, zoals in Wie is de mol (2017). Ze heeft diverse boeken over uiteenlopende onderwerpen geschreven: mannelijkheid en vrouwelijkheid, het liegen, de liefde tussen mensen uit verschillende landen, (samen met haar zus) een zussenboek. Onlangs werd ze benoemd tot bijzonder hoogleraar in de Publieksfilosofie aan de Erasmus School of Philosophy in Rotterdam. Over wat Publieksfilosofie inhoudt, gaat het boek Onderstroom dat deze maand verscheen.
Ze schrijft ook kinderboeken. Haar Lieve Stine, weet jij het? werd bekroond met een Zilveren Griffel. Succesvol is ook haar boek over emoties Alles wat ik voel. In de NRC verschijnen met regelmaat columns van haar over uiteenlopende onderwerpen inzake cultuur, maatschappij, de mens en moraal.
Over Scandinavië maakte ze een uitgebreid tv-programma. Voor de omroep HUMAN heeft ze meer programma’s gemaakt. Ik noem: Dus ik ben en ook nog eens een variant voor kinderen: Dus ik ben jr. In 2011 schreef ze het geschenk voor de maand van de filosofie Echte vrienden, over intimiteit in tijden van Facebook. In 2015 publiceerde ze Go East. Een filosoof reist door de wereld van yoga, mindfulness en spiritualiteit.
Kortom, een veelzijdig iemand, die op 5 april haar licht zal laten schijnen over het onderwerp Grensoverschrijding in de literatuur. U kunt er bij zijn. CC Jan van Besouw; aanvang 20.00 uur. Toegang € 10,-. Voor leden van de Literaire kring Goirle is de toegang gratis. Tot dan!